daarennoessv
Layer 35
 
   
Glemt log på?   Registrer  

Kostpolitik

I Vartov vil vi gerne være med til at sætte en fornuftig dagsorden vedrørende børnenes sundhed og trivsel. Vi ved godt, at det er et forældreansvar, hvad børnene spiser, men mange børn er hos os en stor del af dagen. Som pædagoger, føler vi os medansvarlige for at børnene har mulighed for at udvikle fornuftige madvaner. Derfor har vi i samråd med bestyrelsen udarbejdet nedenstående kostpolitik.

I vores verden hænger sundhed, krop og bevægelse sammen. Vi har i børnehaven indrettet et tumlerum, hvor det er muligt at bruge sin krop og energi både i den frie leg samt i mere strukturerede og voksenstyrede aktiviteter. Vores ture ud af huset foregår, i det omfang det er muligt, på gåben. Måltidet skal være præget af hygge, fællesskab, ro, god tid og medansvar (børnene hjælper med maden, dækker bord, vasker af og fejer m.m.) fordi det skaber lyst til at eksperimentere og nyde. Mad og måltid er nemlig ikke kun næringsstoffer – men også kulturbærende oplevelser og socialt samvær.

De 8 kostråd

  • Spis frugt og grønt - 6 om dagen
  • Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen
  • Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsbrød hver dag
  • Spar på sukker - især fra sodavand, slik og kager
  • Spar på fedtet - især fra mejeriprodukter og kød
  • Spis varieret og bevar normalvægten
  • Sluk tørsten i vand
  • Vær fysisk aktiv - mindst 30 minutter om dagen

Spar på sukker og tilsætningsstoffer

I børnehaven serverer vi ikke slik og sodavand. Det vi tilbyder børnene i det daglige, kan indeholde sukker som et krydderi. Desuden serveres sukker og kanel på risengrød. De børn, som er vant til sukker på havregrød og gryn, snydes ikke. Ved festlige lejligheder serveres hjemmebagt kage eller boller og økologisk saftevand. Til jul bager børnene småkager og laver konfekt, som de serverer for deres familie til julefesten. Vi har altså ikke en fuldstændig asketisk tilgang til sukker, men tror på en opvækst, hvor vi som dagtilbud anerkender højtider og fødselsdages særstatus.

Fødselsdage

Når vi besøger børnene til hjemmefødselsdage, er det den enkelte familie som sammensætter menuen. Vi henstiller selvfølgelig til, at der ikke serveres slik og sodavand. Desuden vil vi ikke have små gaver og slikposer med tilbage i børnehaven. Når fødselsdagen fejres i børnehaven serveres enten hjemmebagt kage eller boller, som børnene har medbragt hjemmefra. Er der mange der skal fejres, eksempelvis om sommeren når skolebørnene forlader os, opfordrer vi til at forældrene taler sammen indbyrdes, så vi ikke får forstoppelse og sukkerchok.

Bedstekaffe/ forældrekaffe

Hjemmebagte kager, boller, frugt, tørret frugt, popcorn modtages gerne, men ingen slik.

Morgenmad

Vi serverer morgenmad fra kl. 7 – 8. På menuen står havregrød og gryn, ymer, og brød/ boller, hjemmelavet marmelade, ost og peanutbutter. Da morgenmåltidet er en social oplevelse, børn og pædagoger er fælles om, henstiller vi til, at børnene ikke medbringer egen morgenmad hjemmefra.

Frokost

når børnene er på længere ture ud af huset vil de primært få madpakker, tilberedt af vores køkkenmedarbejder, hver morgen. Når vi har hjemmedage eller er på kortere ture, vil børnene få serveret frokostbuffet, hvor de selv smører, eksperimenterer og vælger deres egen frokost. Børnene må gerne få hjemmelavede rødbeder og syltede agurker. Hver anden fredag vil vi servere et varmt måltid. Vi vil, så vidt det er muligt, rent økonomisk, servere økologisk mad (75 %). Til frokost serveres vand. I tilfælde af at et barn har brug for speciel kost, kræves en lægeerklæring. Når vi tager på ture ud af huset medbringer børnene en drikkedunk, denne skal indeholde vand – altså ingen juice, saft, kakao og lignende.

Eftermiddagsmad

Rugbrød, hjemmebagt grovbrød/ boller, grød, kartoffelbåde, råkost, bagte rodfrugter, frugt, abemad, ymer etc. Hertil serveres økologisk mælk. I tilberedelsen af alle måltider anvendes sæsonens frugt og grønt.

Velbekomme!